Undarmaa

Her finder du kvalitetsprodukter i cashmere, yak og kameluld produceret i Mongoliet, af små kooperativer som Undra og Henrik, der står bag Undarmaa importerer til Danmark. I Det Halve Kongerige er så heldige at være en af de få forhandlere af disse unikke kvalitetsprodukter i Danmark. Se udvalget herunder.
21 vare(r)
21 vare(r)

Historien

Undarmaa er historien om en pige, der stammer fra en gammel nomadeslægt i Mongoliet, og har formået at binde Mongoliet og Danmark sammen.

Undra, som hun hedder har siden hun var en lille pige hørt fortællinger om nomadelivet, nydt godt af dets traditioner og tilbragt timevis af sin barn- og ungdom blandt nomadeteltene og sletternes græssende dyr. Undra har hjulpet sine forældre, da de som pensionister valgte at vende tilbage til nomadelivet. Hun har oplevet, hvad det vil sige, at arbejde hårdt, leve simpelt og være selvforsørgende på få midler. Og hun har set, hvordan hendes land – i kølvandet på kommunismens fald – kom videre ad demokratiets vej ved blandt andet at satse på et af dets naturlige råmaterialer og specialiteter: Cashmere.  

Cashmere bygger bro mellem kulturer På mange måder kan man vel sige, at Undra´s land, familie opvækst har formet hende. For hende drejer det sig ikke kun om at levere et kvalitetsprodukt fra de vilde og øde stepper i Mongoliet. Det drejer sig ikke kun om sweatre, tørklæder, smukke plaider og varme sokker. Om at sikre kvaliteten og dæmme op for forringelsen af den cashmere, der alt for ofte bliver blandet op med uld af ringere standard.

Nej. For hende har cashmeren været en måde at forbinde Danmark og Mongoliet på. Det er gennem den, at hun har kunne introducere danskerne for en spændende og vigtig kultur, der ikke alene fortæller os noget om ro, overblik og stressfri omgivelser – men også om velproduceret, blødt kvalitetsuld, der er blevet forfinet og forbedret på de mongolske stepper gennem hundreder af år.


Når Undra i dag fortæller nomaderne, hvor stor pris danskerne sætter på de produkter, som de leverer materialerne til, så er det med til at give dem deres selvtillid tilbage – og det er vigtigt. Det er jo den, de skal bygge deres fremtid på.  

Pagt med naturen 


Undra´s forældre valgte at vende tilbage til deres udgangspunkt. Valgte at sælge lejligheden og forlade storbyen til fordel for et mere simpelt liv. Det liv, de selv havde levet som børn, det nomadeliv, der stadig leves af tusindvis af familier i Mongoliet og som løbende sikrer landets konstante og velrenommerede produktion af cashmere. De støvede Ger’en (det traditionelle mongolske filttelt, som de havde fået i bryllupsgave) af og flyttede atter ud på steppen. 


Undra valgte at følge dem. Hjælpe dem i gang med nomadelivet, bo sammen med dem og indsnuse sommerens varme dufte af græs og blomster og vinterens iskolde vinde. Hun så, hvordan deres hjord af geder voksede fra et par hundrede til over tusind i løbet af blot fem år. Hun oplevede sin fars talent for dyrehold og hendes families traditioner tæt på. Og hun var med den dag, da hendes mor og brødre valgte at fortsætte efter hendes fars død.

Alt det fik hende til at tænke og inspirerede hende flere år senere til at åbne ’Undarmaa Cashmere.  

Danmark - Mongoliet 


Undarmaa så dagens lys i 2006 efter at Undra havde boet flere år i Danmark, havde nydt turene hjem til Mongoliet og fået øjnene op for, hvor højt folk i udlandet værdsætter Mongoliets fantastiske råvare og dets helt unikke potentiale. 


Det gik op for Undre, at hun kunne være med til at bringe Mongoliet, rummeligheden, roen, naturen og nomadelivet til Danmark. At hun kunne være med til at styrke identiteten og selvværdet blandt sit folk. 


På mange måder er ’Undarmaa Cashmere’ summen af Undre. Hendes identitet, kultur og alt det, hun har lært. Det er en bid af den verden, som hun og hele hendes slægt stammer fra.

Vi forhandler også cashmere fra andre producenter i Det Halve Kongerige, blandt andet Marianne Gorridsen.